Dietą śródziemnomorską określa się zwyczaje żywieniowe panujące na Krecie, Grecji i południowej części Włoch.
Badania naukowe wskazują, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską mają dłuższą średnia długość życia i mniejszą częstość występowania chorób układu sercowo – naczyniowego.
Postanowiłem podzielić się z Wami bardzo praktycznymi wskazówkami jakie znalazłem w najnowszym podręczniku profesora Artura Mamcarza „Zespół metaboliczny” Warszawa 2008r.
Jak dopasować dietę śródziemnomorską do naszej kuchni?
– Zamiast egzotycznych owoców można stosować owoce krajowe zarówno świeże jak i mrożone.
– Podobnie warzywa charakterystyczne dla południa nie są konieczne. Tradycyjne warzywa polskie, np. marchew, sałata, kapusta czy wiele innych wystarczają, lecz ważne jest, aby jeść je w odpowiedniej ilości i jak najczęściej surowe – najlepiej 5 razy dziennie.
– Nie trzeba wybierać drogich gatunków ryb morskich, np. łososia lub owoców morza. Tradycyjny śledź czy makrela są także wartościowe.
– Oliwę z oliwek można doskonale zastąpić olejem rzepakowym, gdyż ma podobny skład tłuszczu i podobnie jak oliwa z oliwek nadaje się do smażenia.
– Zwyczaj moczenia pieczywa w oliwie charakterystyczny dla krajów śródziemnomorskich można zastąpić smarowaniem pieczywa dobrej jakości margarynami miękkimi. Wybierając margarynę, należy sprawdzać na opakowaniu, czy nie zawiera kwasów trans!
– Ser kozi można zastąpić zwykłymi chudymi twarogami.
Mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne.
Pozdrawiam zdrowo!
Konrad Kokurewicz