Przyprawa lekarstwem czyli dlaczego warto sięgać po kurkumę?

Kurkuma (turmerik, ostryż długi, szafran indyjski), roślina blisko spokrewniona z imbirem, to przyprawa bardzo popularna w Indiach.

W Polsce znany składnik mieszanki curry. Stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik: masła, sałatek, ryżu i pizzy.

Sprzedawana w postaci proszku i korzenia (kurkuma w wielu języka znaczy „żółty korzeń”).

Chętnie dodawana do sosów i dań z ryżu, w celu nadania potrawom żółtego koloru oraz dla ułatwienia ich strawienia.

Smak kurkumy jest gorzki, zbliżony nieco do smaku musztardy i chrzanu. Staje się mocniejszy podczas gotowania.

Kurkuma używana  jest jako tańszy zamiennik szafranu (ma odmienne walory smakowe, ale podobnie jak szafran nadaje potrawom żółty kolor).

Kurkuma zawiera kurkuminę, wykazującą właściwości lecznicze.

Zastosowanie w medycynie

W medycynie hinduskiej stosowana od pokoleń jako środek przyspieszający gojenie się ran i łagodzący dolegliwości żołądkowe.

Kurkuma używana jest w stanach zapalnych gardła (płukanie gardła), w  zapaleniu oskrzeli i w cukrzycy.

Trwają badania nad użytecznością kurkumy jako środka wspomagającego leczenie: nowotworów, choroby Alzheimera, reumatyzmu i mukowiscydozy.

Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe (w niektórych typach raków).

Efektywna jest w leczeniu dyspepsji, wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego (zastosowana w małych dawkach).

Obniża poziom cholesterolu. Może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach.

Wykazuje działanie ochronne na wątrobę oraz hamuje produkcję kamieni żółciowych.

Kurkuma znacznie spowalnia gromadzenie beta-amyloidu, substancji odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera.

Właściwości lecznicze kurkumy wynikają ze zdolności kurkuminy do wbudowywania się w błony komórkowe i stabilizowania ich struktury. Wzmocnione w ten sposób komórki stają się mniej podatne na infekcje oraz transformację nowotworową.

Tumerin

Pacjentom z dolegliwościami stawowymi chętnie polecam suplement diety na bazie imbiru i kurkumy: Tumerin szwedzkiej firmy Naturell.

Uwaga! Tabletki Tumerin bardzo mocno pieką w język. Dlatego najlepiej jest je przyjmować po posiłku.

Po połknięciu popij tabletkę szklanką wody. Jeśli tego nie zrobisz, to możesz czuć jak tabletka będzie wędrować przez żołądek i jelita.

Podsumowanie

Gorąco zachęcam Cię do wypróbowania kurkumy na sobie i na Twoich bliskich.

Jak będziesz w markecie, na stoisku z ziołami rozejrzyj się za sproszkowaną kurkumą.

Testuj kurkumę w kuchni. Dodawaj ją do ryżu, do makaronów, do sosów, kanapek i sałatek. Kurkuma ożywi sporządzane przez Ciebie potrawy, nada im nowe walory smakowe i jakby przy okazji korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.

Pozdrawiam zdrowo!
Konrad Kokurewicz

Czy wiesz, że kurkuma wchodzi w skład Meduzo Bomby 2, czyli mojej „tajemnej mikstury” służącej do skutecznej walki z przeziębieniem?

O Meduzo Bombie 2 możesz przeczytać w darmowym ebooku o przeziębieniu – do pobrania po prawej stronie.

  • POZDRAWIAM

    Cieszę, że pisze Pan o naturalnych substancjach i metodach leczniczych.W dobie ekspansji syntetyków-to naprawdę cenne ,zwłaszcza że jest Pan z wykształcenia lekarzem(a większość lekarzy niestety rzadko po nie sięga)…Od lat interesuję się medycyną ajurwedyjską jestem też wegetarianinem ,więc o właściwościach kurkumy nieco wiem-tym bardziej cieszę się z tego artykułu. Niestety wykryto ostatnio u mnie (badając endoskopem)-lekką przepuklinę rozworu przełyku-z lekkim stanem zapalnym. Jestem więc zmuszony wspomagać się IPP 20.Niemniej głównie polegam na zmianie nawyków i diety….Bardzo zainteresowała mnie Pana książka „choroba refluksowa przełyku”—-CZY ISTNIEJE WERSJA DRUKOWANA TEGO PORADNIKA ???

  • zdrowie

    zapmnielsmy jak nasi dziadowie sie odzywiali zdrowo i nie chorowali tak czesto jak my dzis ; spozywali wszystkie przyprawy jedli zdrowo zywnosc bez chemi wytwozono przez siebie; ziemniaki kapuste buraki selery pory marchew pietruszke ogorki kalafiory owoce . przetwazali mieso solili w beczkach ,kapuste ogorki ,wedzily kielbasy slonine ,zasuszali mieso przechowywali mleko wytwazali maslo rbili wlasne przetwory tego wszystkiego sie naczylem od rodzicow i tak robie do dzis co wszystko jes smaczne napewno zdrowe polecam tez miody ,o ktorych bym zapomnial polecam tym wszystkim ktorzy chco odzywiac sie zdrowo posiadam miod na koniec zycze duzo zdrowia zdrowego smacznego jedzenia. Pozdrawiam czesc.

  • Tak, kurkuma, to samo zdrowie, i ten kolor… gorętszy od słońca:-)
    Dobrze, że udało mi się trafić na tą stronę. Ciekawie „podane” wiadomości, solidność w treści, elegancka grafika. Będę zaglądać. Pozdrawiam. Reflekso

  • Pingback: Zupa z dyni z kurkumą()

  • adammunk60

    Osobiście też preferuje naturalne.Jednak co do miodu to jest to przecież sam cukier i praktycznie taka ma dla mnie wartość, a raczej bezwartość. Jeśli coś jest w miodzie, to sposób w jaki Polacy go przechowuja i sprzedają zamienia go w najdroższy cukier.Miód NIE może być wystawiony na światło dzienne!

  • Ola

    Cieszę się, że „odkryłam” kurkumę, stosuję często i miło wiedzieć, że jest aż taka zdrowa 🙂

  • kamila

    Witam serdecznie,

    Z przyjemnością czyta się Pana artykuły. Szukając informacji o kurkumie pod kątem działania przeciwnowotworowego, trafiłam na Pana stronę. Wyczytałam cyt. „Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe (w niektórych typach raków).. Czy może Pan podać w jakich typach raków?
    Z góry dziękuję za informację.
    wiosennie pozdrawiam.

  • Koko

    I kto by pomyślał, że kurkuma ma tak dużo właściwości leczniczych, sporo na jej temat można jeszcze wyczytać http://leczniczeziola.pl/545/kurkuma 🙂

  • tomasz

    Witam.Jak moge leczyc wrzody za pomoca kurkumy?czy wystarczy dodawac kurkume do posilkow?czy moze robic jakis wywar?

  • leccy-stomatologia.pl

    Kurkumę trzeba podobno wzbogacić pieprzem, żeby w pełni korzystać z jej dobrodziejstwa.