„Czosnek ma głowę białą, a ogon zielony.”
Jan Kochanowski, Do dziewki
Podawanie czosnku (Alium sativum) jest tanim, skutecznym i bardzo niedocenianym sposobem na rozwiązanie wielu problemów ze zdrowiem.
Kilka dni temu było ze mną fatalnie. Ścigało mnie przeziębienie, miałem stan podgorączkowy, czułem drapanie w gardle i ogólne osłabienie.
Gdybym szybko i właściwie nie zareagował pewnie bym się rozłożył na dobre.
Poniżej moja recepta ratunkowa do wykorzystania w podobnych sytuacjach:
– 2 razy dziennie ząbek czosnku wyciśnięty na kanapki z chleba razowego z chudym białym serem obficie posypane natką pietruszki (praktycznie całe zielone)
– 2 razy dziennie sok z całej cytryny
– 2 litry gorącej herbaty z kwiatostanu lipy z miodem
– 2 razy dziennie seria brzuszków, pompek, przysiadów.
W podziękowaniu za cudowne ocalenie przed przeziębieniem postanowiłem, że napiszę posta o czosnku.
Zapraszam do lektury!
***
W jakiej postaci przyjmować czosnek?
Czosnek działa tylko świeży. W postaci tabletek, kapsułek i ziół jest bezwartościowy.
Bardzo ważne jest by przed spożyciem ząbek czosnku dokładnie zmiażdżyć. Połknięcie całego ząbka jest bez sensu. Najlepiej i najwygodniej jest zaopatrzyć się w specjalną wyciskarkę podobną do dziadka do orzechów.
Jakie ma właściwości?
Czosnek jest jedną z najbardziej wszechstronnie działającą rośliną, zarówno po podaniu doustnym jak i zewnętrznie.
Działa silnie bakteriobójczo na liczne bakterie, m.in. na antybiotykooporne występujące w jelitach podczas biegunek u dzieci.
W badaniach naukowych na 560 szczepów Staphylococcus aureus w przeważającej części opornych na liczne antybiotyki, tylko 50 nie reagowało na związki czynne czosnku.
Jeszcze silniejsze jest działanie na drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych (gardło, oskrzela) oraz płuc. Po doustnym przyjęciu czosnku zawarte w nim lotne związki siarkowe przedostają się do płuc i są stopniowo wydychane wraz z powietrzem. W tych warunkach siła działania bakteriobójczego jest znacznie większa niż w przewodzie pokarmowym.
Wyciągi z czosnku zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i oskrzeli (spasmolyticum) oraz ścian drobnych naczyń krwionośnych.
Pobudza wydzielanie soku trawiennego i mukopolisacharydów w żołądku (digestivum) w obrębie dróg oddechowych zaś wydzielanie śluzu (secretomimeticum).
Jest bardzo bogaty w selen, a co za tym idzie ma silne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwdrożdżakowe.
Wywiera korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, gdyż obniża ciśnienie krwi (hypotonicum), a nawet w określonych przypadkach, zwykle u osób w wieku podeszłym, może zwiększyć siłę skurczu mięśnia sercowego oraz zwolnić puls.
Hamuje odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych i obniża poziom trójglicerydów w osoczu.
Zewnętrznie czosnek działa bakteriobójczo i specyficznie kojąco na skórę.
Czy czosnek jest bezpieczny?
Z punktu widzenia toksykologiczego czosnek jest lekiem zupełnie bezpiecznym, jedynie po dawkach doustnych wielokrotnie większych od leczniczych może nastąpić podrażnienie żołądka, a po dłuższym działaniu miazgi czosnku na skórę, pojawia się zaczerwienienie.
Jakie są wskazania do zjadania większej ilości czosnku?
– profilaktycznie przez cały okres przeziębieniowy od października do marca
– przewlekłe i podostre stany nieżytowe żółądka i jelit, zwłaszcza pochodzenia zakaźnego
– niedostateczne wydzielanie soków trawiennych
– atonia przewodu pokarmowego, szczególnie w wieku podeszłym
– łagodne zaburzenia objawiające się wzdęciami, odbijaniem, bólem brzucha
– pomocniczo w biegunce bakteryjnej u dzieci
– przewlekły nieżyt oskrzeli
– zakażenia gardła i krtani
– pomocniczo (wraz z antybiotykami) w zapaleniu płuc, krztuścu i innych stanach zapalnych dróg oddechowych
Gdzie jeszcze ma zastosowanie czosnek?
Czosnek ma szczególne znaczenie w pediatrii – świetnie wspomaga działanie antybiotyków często przepisywanych zbyt pochopnie.
Ponadto ma bardzo duże znaczenie w geriatrii, nie tylko w stanach zakaźnych, lecz także w podwyższonym ciśnieniu krwi, postępującej miażdżycy.
Stwierdzono także korzystny wpływ na stan naczyń mózgowych, na zmniejszenie oporów i lepszy przepływ krwi oraz na doprowadzenie tlenu.
Jak podawać czosnek?
Sposobów jest wiele – poniżej te najpopularniejsze:
– rozdrobniony ząbek czosnku w 1/2 szklanki mleka, pić 1 – 3 razy dziennie
– rozdrobniony ząbek czosnku w 1/2 szklanki soku warzywnego, pić 1 – 3 razy dziennie
– rozdrobniony ząbek czosnku na kanapki np. z białym serem najlepiej na pieczywie razowym lub orkiszowym – kilka razy dziennie.
***
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego posta częściej będziesz sięgać po tę cudowną roślinę.
Gdy – odpukać w niemalowane – dopadną Cię problemy ze zdrowiem pomyśl proszę zawsze o czosnku i przetestuj jego moc.
Pozdrawiam zdrowo!
Konrad Kokurewicz
Bibliografia
1. Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska „Kuchnia i medycyna” Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986
2. Aleksander Ożarowski „Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy” Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1983
3. Joseph Mercola http://mercola.com
4. Wikipedia
Pingback: Ukatrup przeziębienie. Meduzo Bomba - cytrynowo czosnkowa.()
Pingback: meduzo.pl - czytaj na zdrowie » Blog Archive » Przeziębienie w 43 punktach. Dowiedz się więcej, choruj mniej.()