Kurkuma (turmerik, ostryż długi, szafran indyjski), roślina blisko spokrewniona z imbirem, to przyprawa bardzo popularna w Indiach.
W Polsce znany składnik mieszanki curry. Stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik: masła, sałatek, ryżu i pizzy.
Sprzedawana w postaci proszku i korzenia (kurkuma w wielu języka znaczy „żółty korzeń”).
Chętnie dodawana do sosów i dań z ryżu, w celu nadania potrawom żółtego koloru oraz dla ułatwienia ich strawienia.
Smak kurkumy jest gorzki, zbliżony nieco do smaku musztardy i chrzanu. Staje się mocniejszy podczas gotowania.
Kurkuma używana jest jako tańszy zamiennik szafranu (ma odmienne walory smakowe, ale podobnie jak szafran nadaje potrawom żółty kolor).
Kurkuma zawiera kurkuminę, wykazującą właściwości lecznicze.
Zastosowanie w medycynie
W medycynie hinduskiej stosowana od pokoleń jako środek przyspieszający gojenie się ran i łagodzący dolegliwości żołądkowe.
Kurkuma używana jest w stanach zapalnych gardła (płukanie gardła), w zapaleniu oskrzeli i w cukrzycy.
Trwają badania nad użytecznością kurkumy jako środka wspomagającego leczenie: nowotworów, choroby Alzheimera, reumatyzmu i mukowiscydozy.
Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe (w niektórych typach raków).
Efektywna jest w leczeniu dyspepsji, wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego (zastosowana w małych dawkach).
Obniża poziom cholesterolu. Może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach.
Wykazuje działanie ochronne na wątrobę oraz hamuje produkcję kamieni żółciowych.
Kurkuma znacznie spowalnia gromadzenie beta-amyloidu, substancji odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera.
Właściwości lecznicze kurkumy wynikają ze zdolności kurkuminy do wbudowywania się w błony komórkowe i stabilizowania ich struktury. Wzmocnione w ten sposób komórki stają się mniej podatne na infekcje oraz transformację nowotworową.
Tumerin
Pacjentom z dolegliwościami stawowymi chętnie polecam suplement diety na bazie imbiru i kurkumy: Tumerin szwedzkiej firmy Naturell.
Uwaga! Tabletki Tumerin bardzo mocno pieką w język. Dlatego najlepiej jest je przyjmować po posiłku.
Po połknięciu popij tabletkę szklanką wody. Jeśli tego nie zrobisz, to możesz czuć jak tabletka będzie wędrować przez żołądek i jelita.
Podsumowanie
Gorąco zachęcam Cię do wypróbowania kurkumy na sobie i na Twoich bliskich.
Jak będziesz w markecie, na stoisku z ziołami rozejrzyj się za sproszkowaną kurkumą.
Testuj kurkumę w kuchni. Dodawaj ją do ryżu, do makaronów, do sosów, kanapek i sałatek. Kurkuma ożywi sporządzane przez Ciebie potrawy, nada im nowe walory smakowe i jakby przy okazji korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.
Pozdrawiam zdrowo!
Konrad Kokurewicz
Czy wiesz, że kurkuma wchodzi w skład Meduzo Bomby 2, czyli mojej „tajemnej mikstury” służącej do skutecznej walki z przeziębieniem?
O Meduzo Bombie 2 możesz przeczytać w darmowym ebooku o przeziębieniu – do pobrania po prawej stronie.
Pingback: Zupa z dyni z kurkumą()